Hamelman’s hands

Ik kocht hét klassieke broodbakboek voor de ambachtelijke bakker, van Jeffrey Hamelman, ‘Bread’. Hij kan wat superlatievig zijn hier en daar, maar een stukje tekst wat ik vond bij een hoofdstuk over het vormen van brood, wil ik toch even delen, aangezien het behoorlijk model staat voor veel van de dingen die ik belangrijk vind.

Bread van Jeffrey Hamelman

‘The Baker’s Hands’

The baker is lucky, lucky indeed, to have this life of the hands. Walk into a bakery and watch. The shaped loaves are enclosed in there snug linen ‘couches’; the master touches the surface of one and says to the aspiring young worker: ‘We’ll load them in six minutes’. A loaf is pulled from the oven, golden and crackling. A quick squeeze from the master, who says: ‘Give them another half minute.’

For thousands of years. most of the world’s work -the ‘days of hands’, as T.S. Elliot called it- was manual and required the ineffable sensitivity of the human hand. To be sure, there were people of wealth and power whose hands had little purpose. But for the bulk of humanity, the hands were the conduit between effort and result. Then, perhaps 90 percent or more of the population was engaged directly in handwork of some form. And now, perhaps the number is reversed. Today, increasingly, the primary use of the hand seems to be for computer and telephone.

The life of the hands has charactarized the work the work of the baker for dozens of centuries. Machines have been devised to divide and to shape bread, and even score the fragile loaves at the moment of the load. More machines will surely follow. None will replace the confident knowledge of the skilled hand.

Mijn hand kan nog wel wat oefening gebruiken. Maar zolang het brood elke keer weer iéts beter wordt, ben ik een gelukkig mens.

De score van vandaag: miche, baguettes en spelt-dadel-vijg-pecan-brood.

De score van vandaag: miche, baguettes en spelt-dadel-vijg-pecan-brood.


Reacties

Hamelman’s hands — 3 reacties

  1. Wow, Elizabeth, smaakt het al zo lekker als het er uit ziet?
    Vakantie in eigen huis, zo ziet het er uit,

    Marco Chardon

  2. Wat een prachtige foto van je brood ! En dat het ook lekker smaakt, hebben we bij jullie in de tuin geproefd !
    En nu maar veel klanten enthousiast maken; dan heb je veel profijt van je oven !

  3. Haha, de vakantie-associatie heb ik al vaker gehoord 🙂 Toch is het nog flink doorwerken hoor, zo’n stapeltje bakken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.