Das grüne Zürich

De tuinwinkel in hartje Zürich

De tuinwinkel in hartje Zürich

Het is een vergissing die ik bij elke klus in het buitenland weer maak: denken dat je wel tijd hebt om wat van de stad of omgeving te zien. Het was weer niet echt het geval. Wel kwam ik op mijn eerste avond langs een tuinwinkel, middenin het centrum van Zürich. Dat leek me toch wel een goed teken. En bij de Globus (een kledingwinkel) stonden zelfs kasjes met planten in de etalage. Zürich onttrekt zich dus niet aan de eco-trend.

 

Hit 2 was het Zürich Ecolab, alwaar ik ontdekte dat er 12 werkende boerderijen binnen

Eén van de kasjes in de etalage van de Globus

Eén van de kasjes in de etalage van de Globus

de stadsgrenzen van Zürich zijn, waarvan het land van de gemeente is en de gemeente de boeren oplegt om ecologisch (is ecologisch de correcte vertaling van ‘organic’, eigenlijk? Een blog over alle kretologieen en stromingen staat al in de planning) te werken. Verder zijn er recentelijk nieuwe initiatieven opgericht, zoals Ortoloco, een boerderij waar stedelingen lid van kunnen worden, eventueel mee kunnen werken en zo een groentenabonnement krijgen van enkel de groenten van die boerderij. Ortoloco heeft zich uitgebreid met Brotoloco, een aantal bakkers die eens per week brood bakken van tarwe dat binnen de Zürichse stadsgrenzen is geteeld in zelfgebouwde leemovens.

Pretty amazing, dus. En dat in een stad van superrijken die het toch (is mijn persoonlijke opvatting) waarschijnlijk worst (Wurst!) zal wezen waar hun eten zoal vandaan komt. Maar, zoals ik de vorige keer ook al merkte, Zürich is ook een stad van alternatievelingen. In het centrum kom je ze niet tegen, maar bij mijn vorige theaterstek de Rote Fabrik, de stek van afgelopen week Theater Gessnerallee en het barretje El Lokal er tegenover, stikt het ervan, van de kerels met grote tattoeages en meiskes met zware schoenen en gekleurd haar. En dat zijn vaak toch de types die er maar gewoon aan beginnen, aan zo’n initiatief.

Overigens besef ik me dat er in Nederland ook ongetwijfeld allerhande geweldige initiatieven zijn waar ik gewoon nog niet van weet. Maar die vind ik wel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.