Ecobioduurzaamorgapermagroendynamosofologie

Goed. Dan bedenk je dus dat je iets wilt, en dat datgene te maken heeft met natuur, en met zelf maken, en met lokaal en traceerbaarheid, en met recycling, en met zo min mogelijk dingen doen die slecht zijn voor de aarde en werken mét de natuur en niet er tegenin. En dan zitten er in de je groente-abonnement biologische en biologisch-dynamische groenten, hebben buitenlanders het hoofdzakelijk over organic, heeft je docent Natuurlijk Moestuinieren het over ecologie en permacultuur, en hoor je jezelf met regelmaat containerbegrippen als ‘groen’ en ‘duurzaam’ gebruiken. En voel je toch de behoefte opkomen om ns uit te zoeken wat die begrippen nu precies precies betekenen en waar je je het meest thuis voelt.

ecologyBiologisch

Biologisch is een term die gebruikt wordt voor een manier van produceren van producten met een plantaardige of dierlijke oorsprong. Bij het produceren van deze producten wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, of preventieve antibiotica. Anders dan veel mensen schijnen te denken is biologisch geen vrije term, producenten die claimen biologisch te werken, worden gecontroleerd door een onafhankelijk instituut, Skal.

Biologisch-dynamisch

Volgens de site Bionext is gaat biologisch-dynamisch een stapje verder dan biologisch, zo wordt er meer gestreefd naar gesloten kringlopen (en daardoor ook meer gemengd geboerd), worden er hogere eisen gesteld aan dierwelzijn en ecologsche aspecten en ‘is er aandacht voor spirituele en kosmische aspecten’.

Ecologie

Ecologie is eigenlijk gewoon een onderdeel van de wetenschap biologie, ecologie houdt zich bezig met de relaties tussen organismen, populaties en landschappen. Als wij ecologisch zeggen, bedoelen we vooral dat iets niet ingrijpt in de natuurlijke huishouding of kringloop.

Permacultuur

Permacultuur is een ontwerpsysteem dat erop gericht is een proces (of tuin, of systeem) zo duurzaam mogelijk te laten werken. Het draait dus vooral om geen grondstoffen verliezen en zo efficient mogelijk gebruik maken van wat je wel hebt.

Duurzaam

(hier leen ik even van www.eco-logisch.nl)

Het woord duurzaam betekend eigelijk niet veel meer dan: ‘lang meegaan’. In combinatie met andere termen of in een bepaalde context, krijgt het begrip duurzaam echter allerlei andere betekenissen.

Duurzaam m.b.t. milieu

Dit betekent simpel gezegd: het lang meegaan van het milieu ofwel de leefomgeving. Duurzaam m.b.t. het milieu wil dus zeggen: geen vervuiling, geen uitputting van de hulpstoffen en het in stand houden van de ecologie.

Duurzaam m.b.t. een product

Een product dat lang meegaat. Dat betekent vaak een kwalitatief goed product, gemaakt van hoogwaardige materialen, maar het kan ook een product betekenen dat makkelijk te repareren is en daardoor minder snel op de afvalberg beland.

Duurzaam m.b.t. ontwikkeling

Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Zo, hehe, nu weten we tenminste een beetje waar we over praten. En wat ik al vermoedde: Ik voel me het meest thuis bij het woord ecologisch, al is de ecologie dus geen stroming. Biologisch is mooi, maar zegt verder niets over waar je je spullen of grondstoffen of hulpstoffen vandaan haalt. Biologisch-dynamisch klinkt mooier, maar sinds ik een artikel in het onvolprezen blad Onkruid (brr) las over een boer die iets moest met een steen in een enorme bak water, en dat dan een half jaar laten staan, en dat dan een uur lang 14 keer clockwise en 3 keer counterclockwise moest roeren om het vervolgens met volle maan over zijn akker te verspreiden, kreeg mijn vertrouwen daarin toch ook wel een knauw. Toen ik me nog even wat verder verdiepte in meneer Steiner (de biologisch-dynamische landbouw is gebaseerd op de antroposofie) en zijn geestelijke wereld en zijn helderziendheid, wist ik wel zeker dat dat niet mijn kopje thee was. Noem me een scepticus, want dat ben ik ook.

Duurzaam en groen zijn te vage begrippen, dus ik blijf bij de ecologie. Da’s mooi, want dan hoef ik mijn bestelling van het Handboek Ecologisch Tuinieren tenminste niet af te zeggen.


Reacties

Ecobioduurzaamorgapermagroendynamosofologie — 3 reacties

 1. Dank; de eerste keren dat ik het over organisch eten had, werd ik toch wel raar aangeken op Skype…
  Zal me netjes aan betere vertalingen houden van het het heerlijke ‘organic food’ hier.

 2. Organic wordt inderdaad gebruikt in t Engels zoals wij hier biologisch gebruiken. Grappig eigenlijk dat het allemaal woorden zijn die een nieuwe betekenic hebben gekregen. Ooit had biologisch alleen maar iets met de wetenschap biologie te maken en betekende organic dat iets van levend materiaal was.

 3. Toch handig dat je al die termen op een rij zette !
  Voorlopig houden wij het maar op “zo gezond mogelijk” en het moet ook vooral een beetje handig en efficiënt zijn.
  Zoals nu met die daslook: een aardige hoeveelheid jonge plantjes, toegevoegd aan een pannetje tomatensoep, leverde niet bepaald meer smaak op.
  Nog eens proberen met een zo “kaal” mogelijk groentesoepje en dan eens kijken of het echt meer naar uitjes smaakt, zoals de geur doet vermoeden !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.