In Süd Deutschland versteht man es!

Groentenkramen op de markt in Ravensburg

Groentenkramen op de markt in Ravensburg

Ik was er een paar daagjes tussenuit, samen met de geliefde, en met vrienden naar Zuid Duitsland. Lindenberg im Allgau, om precies te wezen. Nu wist ik al wel dat Duitsers veel dingen aangaande eten goed begrijpen. Ze bakken fantastisch brood (en niet alleen de bakkers, maar er wordt ook veel fanatieker thuis gebakken dan hier, (zie een webshop als Teetraüme (jawohl!) ) koesteren al sinds jaar en dag hun streekproducten en volgens mij weet minstens de helft van de vrouwen van mijn generatie nog wel hoe een Entsafter werkt.

Plantgoed

Plantgoed

Eén der reisleiders van het gezelschap had bedacht dat het leuk zou zijn om naar de markt in Ravensburg (jawohl! van de puzzels inderdaad) te gaan. Daar vielen wij met onze neus in de spreekwoordelijke boter, want het was niet de standaard zaterdagochtendmarkt, waar wij terecht kwamen, maar een heuse Frühlingsmarkt met nog meer standjes met groenten en brood en asperges en zelfgevlochten manden uit de streek dan normaal. En het leuke is: In Duitsland is dat dus echt waar. Daar staat dan een hele stand met aspergens van één aspergeboer. En op elk kraampje groenten of plantgoed hangt een bordje van welke boer uit welke plaats het komt. En de man in de overall achter het kraampje is heuslijk diezelfde man die die plantjes verspeend heeft. Ik word daar blij van.

Het Italiaanse brood-kraampje

Het Italiaanse brood-kraampje

Het allerblijst werd ik trouwens van het kraampje met Italiaans brood (het is dan ook vlak bij de grens), van de enorme radijzen en van de meneer die flammkuchen en pizzaatjes stond te bakken in een mobiele houtgestookte oven. Echt mooi.


Reacties

In Süd Deutschland versteht man es! — 3 reacties

  1. Het wordt tijd dat ik eens op een bio-marktje ga kijken, dat soms aangekondigd staat in de plaatselijke krant! Het ziet er zo mooi uit, dat marktje in Duitsland; ik ben benieuwd of wij hier in de omgeving daar ook aan kunnen tippen !

  2. Die Landwinkels zijn wel leuk vaak hoor! Al blijft het een beetje opletten wat er nu echt van de boerderij komt en wat niet. Maar jullie zitten ook een beetje in achtergebleven gebied, natuurlijk..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.