Natuurlijk Tuinieren 1

Ik heb er een vreselijke hekel aan als mensen van het minste of geringste gaan roepen hoe bijzonder toevallig het wel niet is. Erger nog, de uitspraak ‘Het kan toch haast geen toeval meer zijn’. Jawel hoor, denk ik dan. Het leven is bijzonder willekeurig en toevallig ingedeeld, je moet dingen alleen wel opzoeken en willen zien.

Nu is dat absoluut waar ik mee bezig ben, dingen opzoeken en willen zien, maar toch zou zelfs ik het bijna toevallig vinden hoeveel me al is aan komen waaien wat exact in mijn nieuwe straatje past, de afgelopen maand. Eerst dat Food Film Festival, daarna een vreselijk leuke vacature waar ik op terug ga komen als blijkt dat ik op gesprek mag, en meteen nadat ik me op Facebook bevriend had met Transition Towns Heuvelrug, kwam er een aankondiging voorbij van de cursus Natuurlijk Tuinieren die Transition Town Den Dolder had georganiseerd. Ik me meteen aangemeld natuurlijk, en gister was aflevering 1. En wat een enorme schat aan informatie krijg je dan in 5 uur tijd even door je strot geduwd zeg. Echt geweldig.

Linder bekijkt de monsters moestuinaarde van de deelnemers

Linder bekijkt de monsters moestuinaarde van de deelnemers

De cursus wordt gegeven door Linder van Heerick, een hovenier die zich intensief gespecialiseerd heeft in Permacultuur. Wat Permacultuur allemaal inhoudt kan ik niet in 1 zin uitleggen (het is een manier van systemen ontwerpen die op veel meer dingen toepasbaar is dan alleen tuinieren, zie hier de Wiki), waar het in elk geval naar streeft is om een systeem te bouwen dat een gesloten kringloop is, alles wordt hergebruikt, niets gaat verloren. Bij een moestuin is dat wel een redelijk onhoudbaar gegeven, je haalt namelijk dingen uit de kringloop (voedsel) en dat hergebruik je niet (wat er van over blijft gaat het riool in). Dat zou overigens best wél kunnen, de menselijke afvalstoffen hergebruiken, maar daar zijn we nog wel een paar cultuuromslagen van verwijderd, vrees ik. Wat voor mij een enorme eye-opener was in het hele verhaal, is hoe schadelijk het eigenlijk is om eten en grondstoffen van andere continenten te halen. Eten doe ik al zoveel mogelijk Europees (vooral met dank aan meneer Odin) maar mijn reden daarvoor waren vooral de ecologische gevolgen van transport. Als je nu de hele natuur ziet al een kringloop van koolstof en andere mineralen en elementen, die telkens weer planten vormen en afsterven en weer beschikbaar komen voor nieuwe groei, is het eigenlijk vrij bizar om ladingen en ladingen (ik denk bijvoorbeeld aan soja-veevoeder) koolstof uit het ene continent naar het andere te transporteren. Daarmee beroof je dat continent van zijn koolstofmoleculen, en koolstof is de basis van al het leven. Tel daarbij op dat in tropische gebieden maar heel weinig vrije koolstof/dood organisch materiaal voor handen is, omdat er geen afsterf-seizoen is zoals wij dat kennen, en dus het overgrote deel van het koolstof vast zit in de jungles, en je begrijpt dat het nogal ingrijpend is voor de bodem daar om ladingen organisch materiaal te exporteren.

Maargoed, goed voor het bewustzijn, bovenstaand verhaal (en misschien moet ik maar aan avocado-kas gaan bouwen, hoewel, die groeien vast ook wel in Spanje) maar een betere moestuin krijg je er niet van (sterker nog, volgens bovenstaande theorie zou ik eigenlijk moeten afzien van het gebruik van cacao-doppen, en die werken juist zo lekker tegen katten en slakken) maar van de rest van de cursus zeker wel. Cursusdag 1 ging over de bodem, hoe creëer je de ideale omstandigheden voor je planten om te groeien, hoe werkt het nu allemaal scheikundig gezien daar in en boven de grond, hoe maak je bedden, hoe maak je goede compost. Met wat zijstappen hier en daar wegens vragen van de leergierigen, kregen we daar heel erg makkelijk de eerst 5 uur mee vol. Met een kop vol nieuwe info kwam ik stuiterend van enthousiasme thuis, en ik heb me meteen maar even aangemeld bij Velt, Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, en ga daar van de week de tuinierbijbel Handboek Ecologisch Tuinieren maar ns aanschaffen. Ik hoop dat-ie er nog bijpast in de boekenkast, en dan wil ik eigenlijk ook nog wat boeken over Permacultuur kopen. Misschien maar een plankje erbij…


Reacties

Natuurlijk Tuinieren 1 — 3 reacties

  1. Nou, sinds een week hebben wij ook cacao-doppen in de tuin! Hadden we een jaar eerder moeten hebben;dat had heel veel stank gescheeld ! Maar ja…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.