Non-structuur

Als ZZP-er was ik natuurlijk al wel gewend om mijn eigen tijd in te delen, en structureren was nooit heel prominent mijn sterkste punt, maar nu ik ook nog ns niet zo heel goed weet wat ik allemaal moet doen om te komen waar ik wil wezen, wordt het helemaal een zootje. Hoe stel je in vredesnaam prioriteiten als je niet weet wat de beste manier is om iets te bereiken?

dirks-big-bunny-blog_253889-700xIk heb een boekje. In dat boekje schrijf ik alles op wat ik zou moeten doen of zou kunnen doen. Althans, als ik in boekjesmode zit. Boekjesmode steekt meestal de kop op als ik redelijk wat tijd heb en ruimte in mijn kop om te bedenken wat ik allemaal zou willen/moeten, dus als er geen heel prangende zaken zijn die gedaan moeten worden. Aan de opmerkingen, ideeën en ToDo’s in het boekje hangen geen deadlines, het zijn meer de dingen die ik niet moet vergeten. Een totaal ongestructureerde, ongeprioriseerde lijst, dus. Om meer rust in mijn hoofd te krijgen en makkelijker aan de slag te raken (het is namelijk heel moeilijk beginnen aan iets als je aan 1000 dingen zou kunnen beginnen) maak ik losse ToDo-lists op blaadjes. Zo herinner ik mij nog een A4-tje voor januari. Ik weet niet waar dat A4-tje gebleven is, ik weet wel vrij zeker dat er een aantal niet-afgestreepte items op staan. Her en der op mijn computer staan excel-bestanden met maandindelingen en specificaties van wat ik op welk dagdeel zou moeten doen. Zo halfweg de maand is er meestal wel weer iets wat mijn aandacht volledig opeist, en hang ik de maandindeling weer aan de wilgen. Soms ben ik achter de computer fanatiek aan het werk en ligt mijn boekje niet in mijn directe zicht, bedenk ik me dingen die ik zou moeten danwel willen doen, en dan schrijf ik die even snel op in een tekstdocument, meestal getiteld TODO. Daar staan er een stuk of 5 van verspreid over mijn computer, schat ik.

Kortom, het is bende! gelukkig (of helaas?) ben ik gezegend met een goed geheugen, dus dingen die echt moeten vergeet ik niet. Ik stuur braaf mijn facturen, regel dingen voor opdrachtgevers, betaal belasting, etc. Zelden tot nooit loopt er iets echt mis. Maar ondertussen frustreer ik mezelf een slag in de rondte op dagen dat ik vanalles zou kunnen doen, maar haast nergens aan toe kom omdat ik de prioriteiten niet gesteld krijg. Gister bedacht ik me dat het niet zo gek was dat ik het niet gestructureerd krijg, omdat ik ook nogal wat verschillende dingen aan het doen ben. Laat ik vandaag dus eens beginnen met mijn verschillende functies/activiteiten benoemen. Structuur begint bij kennis, nietwaar.

Theatertechniek en productie

Mijn ‘oude’ werk. Gelukkig komt er nog weleens een opdrachtje binnen, anders zat ik natuurlijk binnen de kortste keren op zwart zaad. Zeker de klussen waar een deel productie bij komt kijken, zijn lastig in te delen, kleine klusjes door de week heen, email op momenten dat je met heel andere dingen bezig bent. Ik had gehoopt op wat meer dagjeswerk, dat je gewoon dagen her en der in theaters werkt, maar in de theaters is het ook crisis dus die hebben weinig behoefte aan freelancers.

De nieuwe richting, onderverdeeld in categorieen

Skills

Ik vind dat ik beter brood moet leren bakken, beter moet leren koken, meer ingredientenkennis op moet doen, meer kennis van welke producten/grondstoffen waar vervaardigd worden en wat de beste opties zijn, milieutechnisch gezien. Ik verdiep me in dit alles met vreselijk veel plezier, middels cursussen, workshops, internet en gewoon veel doen natuurlijk.

Netwerk (real life)

Met mensen praten lijkt me een heel belangrijk onderdeel van het opzetten van een bedrijf in een voor mij nieuwe richting. Ik heb dan ook al een flinke lijst met namen van mensen waarmee ik ns een boom op zou willen zetten, maar afspraken heb ik nog niet gemaakt.

Netwerk & marketing (social media)

Als je een bedrijf wilt beginnen, zul je ook moeten zorgen dat mensen weten wie je bent. Ik ben dus vrij fanatiek bezig op internet, met fora, dit blog, leren Twitteren, bestaande netwerken ontdekken die voor mij van nut kunnen zijn, etc.

Het plan ontwikkelen

In the end zal ik een goed doortimmerd bedrijfsplan nodig hebben, een prognose van hoe ik geld ga verdienen en waar ik opstartgeld vandaan ga halen, meet welke organisaties ik ga samenwerken, etc. Hier ben ik overigens ook via alle bovenstaande manieren mee bezig, alles wat ik lees en doe draagt ook weer bij aan wat ik denk over het toekomstige bedrijf. Ik mag mezelf daar dan ook best wat tijd in gunnen, om een en ander te laten rijpen.

Geld verdienen

Bakker René van der Veer van de Veldkeuken

Bakker René van der Veer van de Veldkeuken

Tja, en hoe prozaïsch ook: er moet ook geld in het laatje komen om te huur te betalen. En de broodbakoven. En liefst ook nog genoeg om te blijven sparen voor t pensioen. En wat is dan de beste keuze? In de techniek/productie is het misschien het makkelijkst om nog een beetje lekker te verdienen, maar wanneer ik daarin bezig ben, ontwikkel ik me weinig in de nieuwe richting. Maar als ik genoeg tijd overhou om daar wel veel mee bezig te zijn, is t dat wel weer ok. Alleen jammer dat die klussen niet meer aan komen waaien, sinds de bezuinigingen. En als ik veel tijd moet gaan investeren om ze binnen te halen, daalt de tijd die ik hiermee bezig kan zijn, en zou dus optie 2 interessanter zijn: Alvast werken in de nieuwe richting. Zo ben ik me flink aan het oriënteren op biologische cateraars en leuke restaurants, bijvoorbeeld. Vandaag nog een mail gestuurd naar De Veldkeuken in Amelisweerd bijvoorbeeld, wat een geweldige plek is dat. Dus wie weet. Zoveel mogelijk opties openlaten dan maar. Alleen zijn het juist al die opties die het zo ongestructureerd maken in mijn hoofd..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.