Practice what you preach

De Rofco broodoven

De Rofco broodoven

Internet is een enorm nuttig, hogelijk informatief en belangwekkend fenomeen. Dat vind ik echt. Ontzettend veel van de dingen die ik leer of weet, heb ik te danken aan internet, en aan de mensen die erop rondzwerven en het leuk vinden om hun kennis te delen. Maar zoals in alles, heb ik ook met internet onmatige neigingen. En tot zeg afgelopen woensdag, zat ik dan ook veel te veel achter die laptop. Wel allemaal nuttige dingen te doen hoor, daar niet van. Zo smulde ik over de commotie rond Koe Els van de Tostifabriek, een hip projectje dat in Amsterdam Oost tosti’s from scratch aan het maken is, en daarmee heel goede vragen stelt over de ethiek van ons eten. Ik leg contacten met allerlei food-gerelateerde bewegingen en ik struikelde over een cursus voor wereldverbeteraars van The HUB Amsterdam. Ik zat zo in de Urban Gardening en de hippe food-scene dat ik me bijna begon af te vragen of ik toch niet iets in de stad moest gaan doen, in plaats van hier op het platteland. En ondertussen

Het eerste brood uit de Rofco

Het eerste brood uit de Rofco

werden de non-structuur in mijn hoofd en het gevoel van ik-moet-nog-zoveel-doen/uitzoeken/weten/contactmakenmet steeds groter. En werd ik paniekeriger. En begon ik me weer eens af te vragen of ik het allemaal wel kan of dat ik eigenlijk helemaal gek geworden ben en niet gewoon een baantje (nou ja, ok, niet achter de kassa bij de AH, maar toch gewoon een baantje) moest gaan zoeken. En daar dan tevreden mee zijn.

Toen ging de zon schijnen, nam de geliefde mij mee op een tripje naar de Arnhemse Fijnhouthandel, en herinnerde ik me ineens dat er nog wat schuttingdelen in de tuin stonden te wachten om uit elkaar gesloopt te worden om als grondstof voor een tuinkist te dienen. En speaking of tuin, er moesten ook nodig kleine groentetjes verpot worden. En zevenblad geoogst. En dat moest klaargemaakt ook, natuurlijk. En het brood was op. En speaking of brood, Levine (waar ik een zuurdesem-workshop volgde) bleek haar fantastische Rofco B30 steenoven weg te doen. Dus die moest ik dan maar ns overnemen, vond ik na 5 seconden ampel beraad met mezelf.

De schuttingdelen

De schuttingdelen

De plankenoogst na het slopen van de schuttingdelen

De plankenoogst na het slopen van de schuttingdelen

 

 

 

 

 

 

 

En zo daalde de rust weer neder in mijn hoofd. Want dít is dus waar het om gaat. Om dingen maken. Basale dingen, brood, eten. Een kist om de potgrond en de gereedschappen in op te bergen. Met mijn eigen handen (en de decoupeerzaag en de schroefmachine natuurlijk). Ik moet nog steeds weer aan de herschrijf aan mijn bedrijfsplan, en door dit soort ervaringen wordt het wel weer helderder in mijn hoofd. Het gaat niet om hip en wereldverbeterend en een grote impact op de maatschappij. Het gaat om zelf doen, en zelf leren, en voor jezelf zorgen. En om hoe ontzettend kalm en tevreden je daarvan wordt.

Tierende paksoi, paarse bloemkool en broccoli

Tierende paksoi, paarse bloemkool en broccoli


Reacties

Practice what you preach — 1 reactie

  1. Die plantjes met lekkere groenten zien er goed uit !

    Ik ben benieuwd naar de foto van de opbergkist; het lijkt me een heel goed idee om al die rommel uit het zicht te hebben !

    En wat is het fijn om gewoon iets ín je handen te hebben wat mooi wordt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.