Soep met brood

Hoewel ik met ontzettend veel liefde voor eten ben opgevoed, heb ik toch een periode gekend waarin ik hoofdzakelijk op tosti’s leefde. Dat leek me niet al te ongezond, gewoon, brood met kaas. En okee, een plakje ham. En tomatenketchup. Op een gegeven moment begon het te dagen dat t toch niet heel goed voor me kon zijn, en dus stapte ik over op de volgende gemaksmaaltijd: Soep met brood. Soep uit blik en afbakbrood, wel te verstaan.

Vandaag at ik weer eens soep met brood. Dat brood had me zowat de hele dag gekost, maar ik ben er dan  ook vreselijk trots op: Ik heb mijn eerste echt goed geslaagde ‘miche’ gebakken. Da’s een enorm (1,6 kg) Frans brood met heel weinig bloem en heel veel volkoren meel en wat roggemeel (en de broodbakkers onder ons weten dat hoe minder bloem je in een brood stopt, hoe moeilijker het rijst). De vorige versies werden of niet gaar en/of te compact. Maar vandaag was-ie goed:

De miche van buiten

De miche van buiten

De miche van binnen

De miche van binnen

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit alles overigens met dank aan de fantastische (amateur)bakkers van de Weekend Bakery. Geweldige recepten, technieken en tips staan er op die site.

Ik herinner me dat ik als kind graag soep mocht koken in de tuin. Pan mee, houten lepel, en vanalles d’rin. Bramen, paardebloemen, gras, blaadjes. En maar roeren. Vandaag kon ik ook vanalles uit de tuin in de pan gooien. Spinazie, rucola, bieslook, daslook, salie. Samen met een ui, een mini-courgette en een stuk komkommer, werd dat toch een stuk smakelijker dan de bramen-paardebloemensoep van toen.

De tuinsoep avant-puree

De tuinsoep avant-puree

De tuinsoep post-puree

De tuinsoep post-puree

 


Reacties

Soep met brood — 4 reacties

  1. En zie ik daar een daslook-bloemetje bovenop de soep en een paar bieslook-knopjes ? Dat maakt zo’n soepje wel heel erg professioneel !

  2. Voel mij vereerd, heb er dan ook mijn best voor gedaan je die liefde bij te brengen.

    Ziet er geweldig uit, mijn tuin is nog niet zo ver. De soep bedoel ik.
    Dank voor de link, ga ik zeker bekijken en wat een BROOD!

  3. Els, ja, daslookbloempje. Ik heb m opgegeten ook, kan best blijkbaar.

    Mam, brood blijft wel een raadsel soms hoor. Gister exact hetzelfde brood gebakken, is het ineens weer compact. Ik wijt het aan de temperatuur, had het langer moeten laten rijzen met die kou, denk ik.

  4. Heb praatje gemaakt met de bakker en hem mijn brood laten zien. Blijkt hij ook bezig met het bakken van brood met 80% water. Hij rade aan geen warm water te gebruiken, gewoon uit de kraan dus en vrij lang op hoge snelheid laten draaien(het deeg wordt door de behandeling warm) dat ga ik dus proberen. Het bleek dat ik de gluten kapot draaide, wat trouwens geen invloed had op het eindresultaat. Ja, het is elke keer weer een avontuur, dat vind ik het spannende ervan, en waarom het ed ene keer beter gaat dan de andere, geen idee eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.