Wat je van dichtbij haalt… (1)

Tussen het brood bakken, werken in de moestuin, koken en blogs schrijven door, moet er natuurlijk ook onderzoek gepleegd worden in de omgeving qua wat er hier zoal is aan interessante bedrijven en projecten die zich bezig houden met lokale voedselvoorziening en goed eten. Hoog op mijn lijstje stond De Veldkeuken in Amelisweerd, een prachtig oud koetshuisje waar evenzo prachtig ambachtelijk brood wordt gebakken en lunches geserveerd, die weer zoveel mogelijk gemaakt worden met groenten van tuinderij Amelishof en andere telers uit de buurt. Geweldige plek dus, goeie sfeer, en tot mijn verrassing liep ik er ook nog tegen een foldertje aan over de Dag van de Stadslandbouw, die de volgende dag in Utrecht bleek te zijn.

Broodje auberginecreme en de stadslandbouwfolder bij de Veldkeuken

Broodje auberginecreme en de stadslandbouwfolder bij de Veldkeuken

Ik op pad, natuurlijk. Om 11 uur begon ik bij biologische (zorg)boerderij Nieuw Bureveld, in De Bilt, alwaar de koeien de wei in mochten. Nieuw Bureveld blijkt een prachtige grote boerderij met vooral veel vleeskoeien, en dit jaar ook voor het eerst een moestuin. Ook is er een heel uitgebreide Landwinkel, met vlees van eigen dieren en verder een groot assortiment vanalles-en-nog-wat biologisch/ambachtelijk, zoals de worsten van Brandt & Levie. Ik probeerde een worst van wilde gans uit, die was echt heel lekker.

Koeien in de wei bij Nieuw Bureveld

Koeien in de wei bij Nieuw Bureveld

Daarna De Moestuin in Maarschalkerweerd, bij het Galgewaard stadion. Die stond al langer op mijn lijstje en bleek een geweldige plek. Een natuurwinkel gecombineerd met een gigantische moestuin, en een lunchcafe wat vooral ingredienten uit die moestuin gebruikt. Ik at er een geweldige raapsteeltjessoep, en werd voor de gelegenheid getrakteerd op ijs van rode bieten, speciaal voor de gelegenheid gemaakt door Roberto.

Mooie planten in de kas bij Moestuin Maarschalkerweerd

Mooie planten in de kas bij Moestuin Maarschalkerweerd

Dan door naar de Koningshof, in een oude tuindersplaats aan de Koningsweg. Tot voor kort zaten er behoorlijk wat tuinders aan de Koningsweg, land was daar ooit heel goedkoop omdat het niet bebouwd mocht worden wegens de Hollandse Waterlinie. Vrij recent zijn toch ook de laatste tuinders weggetrokken (de reden daarvan is mij ontschoten) maar de gemeente wil graag dat de functie van het land door initiatieven van buurtbewoners worden ingevuld. Dat ging natuurlijk niet vanzelf, dus is het HappyLandCollective in dat gat gesprongen. Zij geven buurtbewoners een stukje grond en leveren begeleiding en kennis om te leren moestuinieren.

Dat waren nog maar drie plekken van de minstens 25 die er te bezoeken waren! Ik kan dus wel concluderen dat het voedselbewustzijn nogal leeft. Alleen mag de organisator van de Dag van de Stadslandbouw de volgende keer wel iets meer z’n best doen op marketing-gebied, als ik dit als lokale groenten-fanaat met heel veel groene vriendjes op Facebook bijna gemist had, gaat er iets niet helemaal goed. Maar initiatieven als dit moeten ook groeien, natuurlijk. Volgend jaar weer!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.